Esquí de muntanya  Pica d'Estats des de l'Arieja

Descripció de l'itinerari
Enviada per Albert Pérez Monfort Albert Pérez Monfort
Vegades que s'ha obert la ruta: 6208
Vegades que s'ha descarregat el track: 0
El sostre de Catalunya, des de la vessant francesa de l'Arieja, mostra la seva cara més alpina. La pujada a la Pica té com a premi afegit un dels descensos més atractius i interessants del Pirineu. Aquesta ruta, degut a la seva duresa i nivell d'exposició, és ideal fer-la en deus etapes. A més, el refugi de Pinet, situat just a la meitat del recorregut de pujada, fa que aquesta sigui la millor opció.
r1087.jpg r1088.jpg r1089.jpg r1090.jpg r1091.jpg r1093.jpg r1094.jpg r1095.jpg r1096.jpg

Des de l'aparcament de l'Artiga a 1.170 m prenem el corriol que baixa pel costat esquerra del riu. Aquest tram, degut a la poca alçada, acostuma a ser difícil poder-lo fer amb els esquís als peus. Al cap d'uns metres travessem el torrent per un pontet i ens situem a la seva riba dreta per on seguim durant alguns metres més, pràcticament sense guanyar alçada. Arribem a un punt on el camí s'eixampla per la nostra esquerra. Fem un gir clar cap a l'esquerra i iniciem la pujada entre mig d'arbres en direcció est. Superada la primera barrera rocosa virem cap a la dreta en direcció oest i progressem pel bosc en aquesta direcció fins al límit del bosc a un 1.650 m. A la sortida del bosc flanquegem en direcció sud oest. Durant un tram considerablement llarg el pendent és suau i guanyem alçada a poc a poc. Al final del flanqueix girem cap a sud. Ara el pendent és pronunciat. Durant tot aquest tram hi ha força risc d'allaus. Atenció amb l'estat de la neu. Després d'alguns viratges obligats arribem al refugi de Pinet a 2.240 m, on passarem la nit i recuperarem forces per la jornada de l'endemà. A la primera llum del dia prenen els esquís i ens disposem a emprendre la marxa. Convé sortir aviat, ja que el tram que hi ha just després del refugi està fortament exposat a la caiguda d'allaus. És el tram més compromès de la sortida. Sortim del refugi en direcció sud i progressem per les pales que hi ha just al seu davant. Al final de la pala seguim en direcció Sud oest per un flanqueix força delicat. Depenent de les condicions de la neu convé fer-lo amb grampons. Durant tot el flanqueix l'exposició a allaus és elevada. Per tant, val la pena fer-lo amb la màxima celeritat possible. Progressem sense guanyar alçada i arribem al llac d'Estats, el qual està totalment cobert per la neu i el gel. Aquí girem cap a l'esquerra en direcció est per un tub estret i força evident. Depenent de les condicions de la neu és factible pujar-lo amb els esquís posats. Superar el tub les pales es tornen franques i el nivell d'exposició de l'itinerari baixa notablement. A la sortida del tub la pala es fa més ample i al pocs metres girem a la dreta en direcció sud. Superades algunes pales podem veure a la nostra esquerra el Pic de Montcalm i la Pica d'Estats en front. Progressem per pales amples i franques fins al Pic de Montcalm de 3.077 m. Normalment es pot fer amb els esquís posats. Descendim del cim i flanquegem en direcció sud oest cap el coll que hi ha entre la Pica d'Estats i el Pic Verdaguer, el qual es mostra evident en front nostre. Arribats al coll ens traiem els esquís i fem els darrers metres a peu fins a cim de la Pica d'Estats de 3.143 m. Tornem al coll, agafem els esquís i pugem al Pic Verdaguer de 3.131 m. Aquí podem calçar-nos els esquís per iniciar el descens pel mateix recorregut fet a la pujada. Més de 2.000 metres de desnivell per davant. No oblideu les zones amb alt risc d'allaus. Ara el nivell de risc pot haver pujat, degut a la probable pujada de la temperatura.

Punt de sortida Aparcament de l'Artiga
Accés al punt de sortida Des d'Ax les Termes ens dirigim cap a la població de Tarascon-sur-Ariège. A l'entrada de la població en trobem una rotonda i agafem la carretera en direcció Vicdessos, Auzat i Marc. Seguir els indicadors que indiquen el refugi de Pinet que ens portaran a l'aparcament de l'Artiga (1.150m).
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: El risc d'allaus és important en els trams d'abans del refugi de Pinet i el flanqueix des del refugi cap el llac d'Estats.
Material necessari: Piolet i grampons
Alçada màxima: 3.143 m
Desnivell positiu: 2.100 m
Durada: Dues etapes d'unes 5 hores
Distància recorreguda: No es detalla
Cartografia i bibliografia: Pyrénées carte n7, Haute-Ariège andorre 1/50.000
Època aconsellable: Entre març i abril
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.