Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  La volta al Nérassol: un clàssic de l'Arièja

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 6909
Vegades que s'ha descarregat el track: 2790
Aquesta ruta completa la volta al pic de Nérassol, al qual tenim l'opció de pujar, recorrent dues boniques valls com són la vall del Siscar i la vall d'Arques. Es tracta d'una sortida tranquil·la i sense cap dificultat que ens permetrà tanmateix admirar bons perspectives de les muntanyes d'Andorra, l'Arièja i el Capcir, sobretot si fem el cim. Potser per aquest motiu la ruta és un itinerari clàssic a l'estiu, però també a l'hivern com a ruta d'esquí de muntanya. La distància i el desnivell d'aquesta volta permeten també plantejar-la com un bon entrenament de córrer per la muntanya.
r2247.jpg r2248.jpg r2249.jpg r2250.jpg r2251.jpg r2252.jpg r2253.jpg r2254.jpg r2255.jpg r2256.jpg r2257.jpg r2258.jpg r2260.jpg r2261.jpg r2262.jpg

Sortim pels senders indicats que hi ha la dreta de la carretera poc abans d'entrar a L'Ospitalet i que s'enfilen en direcció nord-oest. El camí segueix el GR en direcció el refugi de Rulhe i el coll dels Clots. Pugem fort fent algunes llaçades i creuem en més d'una ocasió la canonada que canalitza l'aigua per a la central hidroelèctrica de L'Ospitalet. Després de creuar un pont de lloses de pedra arribem al desviament del camí d'anada i de tornada. Nosaltres seguirem el GR de l'esquerra cap al coll dels Clots, a Andorra, i deixarem el que es dirigeix cap al refugi de Rulhe, per on baixarem. Més endavant, quan el terreny ja s'ha suavitzat, deixarem també aquest primer GR i seguirem unes marques de pintura groga cap a l'estany del Siscar. Poc després de creuar un tercer pont de pedra arribarem a la presa del Siscar. La voregem per la dreta i amb lleugera pujada arribem a un pla on divisem ja la cabana de la Vésine, per a una capacitat d'entre 6 i 8 persones. El camí s'enfila una mica més per arribar a l'estany del Siscar, on veiem les restes d'una antiga presa. Amb les muntanyes andorranes de la vall d'Incles al fons i abans d'arribar a l'estany, ens decantem pel sender que a la nostra dreta ens condueix cap a la portella del Siscar. El camí que hi condueix no s'hi enfila directament, sinó que fa una marrada per una vall secundària per buscar la pujada més còmoda. Un cop arribats a la portella, el cim del Nérassol ens queda a la dreta. Hi podem accedir còmodament resseguint la carena en una mitja hora. Descendim del cim novament fins a la portella del Siscar, i ara ja baixem per la vall que veiem davant, direcció nord-est, cap a un petit estany. A la nostra esquerra queda el pic d'Alba. Sense pèrdua possible i seguint sempre les marques de pintura grogues arribem a una canonada que resseguim a l'esquerra fins a la presa de Pédourés. La creuem i en aquest punt retrobem el GR que va al refugi de Rulhe des de L'Ospitalet. Sempre seguint aquest GR ens endinsem cap a la vall d'Arques deixant el curs d'aigua que descendeix de la presa de Pédourés a la nostra dreta. Arribem a la presa de la Vall d'Arques. Més avall creuem el torrent per un pont de pedra. El camí flanqueja la muntanya fins a unir-se amb el camí de pujada, que desfarem per arribar al punt d'inici.

Punt de sortida L'Ospitalet (L'Hospitalet-près-l'Andorre)
Accés al punt de sortida Arribem a L'Ospitalet per la N22 baixant cap a Ax-les-Thermes per la carretera que passa pel coll de Puymorens. Si agafem el túnel que permet estalviar-nos el coll, trobarem L'Ospitalet just a la sortida. Cal dir, però, que aquest túnel està sovint tancat durant la temporada d'estiu. Podem estacionar el vehicle a la zona de pàrquing habilitada a la dreta de la carretera que ve del túnel, arran del riu Arièja, o bé a l'aparcament habilitat a l'interior de població, al costat del pas a nivell.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cap en especial a l'estiu. No trobarem aigua durant el recorregut. A l'hivern cal tenir en compte les condicions habituals de la muntanya hivernal
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.633 m
Desnivell positiu: 1.230 m
Durada: Unes 6 hores
Distància recorreguda: 16,5
Cartografia i bibliografia: Mapa Haute-Ariège Andorre. 1:50.000. IGN
Època aconsellable: Tot l'any, ja que aquesta és una ruta clàssica d'esquí de muntanya
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.