Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Volta de Montsor

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 8066
Vegades que s'ha descarregat el track: 2699
El Pallars Jussà és sovint una zona de pas cap a les muntanyes del Pirineu, tot i així la comarca té moltes possibilitats d'excursions, encara que per un terreny força sec a l'estiu i amb escassa vegetació. Aquest itinerari puja des de la Pobla de Segur fins al nucli abandonat de Montsor, a 1.215 m, i segueix la marxa popular que l'Associació dels Raiers organitza cada any durant la Diada dels Raiers, i que rep el nom de l'Espardenyada, en commemoració al camí que antigament feien els raiers de retorn cap al seu punt de sortida. Al mateix temps que la marxa se celebra una cursa, que comparteix gairebé el mateix itinerari, però allargant-lo fins al Roc de Sant Aventí, de 1.481 m.
r685.jpg r686.jpg r687.jpg r688.jpg r689.jpg r690.jpg r691.jpg r692.jpg r693.jpg r694.jpg r695.jpg r696.jpg r697.jpg r698.jpg r699.jpg

Sortim del camp de futbol de la Pobla de Segur, a l'avinguda Pirineus, i anem a buscar la carretera de Collegats. Fem aproximadament un quilòmetre de carretera i un cop creuat el torrent de Vallcarca, en una zona de repòs, veiem un camí a la nostra esquerra a l'inici del qual hi ha un rètol indicatiu del camí vell de Montsor. El camí comença pujant i de seguida desemboca a una petita placeta. En aquest punt ens decantem a la dreta per continuar per un camí menys ample que s'acaba convertint en un sender. Aquest agafa alçada de seguida per vorejar una pedrera. Arribem a una pista, que creuem, i continuem enfilant-nos per resseguir el llom d'una carena, tenint sempre el barranc de Vallcarca a la nostra esquerra, i seguint més o menys el traçat d'una línia elèctrica. El sender transcorre entre pins i una vegetació de sotabosc adaptada a un terreny sec, i en algun tram conserva un antic empedrat, senyal de la importància que aquest camí tenia com a via de comunicació a la comarca. La roca és un conglomerat i a la zona de l'Arreposador forma unes graderes, que haurem de superar fent ziga-zagues. El camí continua del costat del barranc fins arribar a les Marrades de Montsor, que ens permeten atènyer el coll del mateix nom. Allà trobem una pista que seguim a l'esquerra tot resseguint la carena. Aviat divisem el poble sobre un promontori, però una mica camuflat pel rerefons gris de les muntanyes que té darrera. Aquí hem deixat la vegetació, que s'havia anat fent més escassa, per transcorre entre prats verds i un terreny més humit. Just al peu del promontori sobre el qual s'eleva Montsor, prop d'una cruïlla de pistes, deixem el camí principal per agafar un sender a l'esquerra que s'enfila cap al poble i el creua pel mig. Les cases estan totalment en runes, però conserven algunes grans parets que denoten la importància de les cases que hi havia hagut.
El camí de tornada continua una mica per sota del poble, i en un primer moment fa un flanqueig fins anar a buscar la Carena de Gelat. La vista des de la carena és oberta a banda i banda, i té la Pobla de Segur i el pantà de Sant Antoni al fons. En un punt la cresta queda tallada, i cal decantar-se cap a l'esquerra, direcció est, per superar un petit salt per una instal·lació equipada amb ganxos i una cadena, el Salt del Llop. Retrobem el llom de la carena fent un flanqueig per la roca. Més endavant arribem a una estructura de ferro amb una senyera. Ens decantem cap a l'esquerra i anem baixant per alguns roquissars, buscant sempre el pas cap a l'esquerra quan la carena impedeix continuar recte. Abans d'entrar al bosc, deixem un trencat a l'esquerra i continuem per la dreta, per endinsar-nos de nou entre pins i arribar finalment a l'ermita de Sant Miquel. Passem pel costat de l'ermita nova, que deixem a la dreta. Creuem una pista i, més endavant, arribem a un camí asfaltat. El prenem a la dreta durant uns metres, per deixar-lo de seguida i agafar una pista a l'esquerra que ens baixarà fins a una casa. En aquest punt el camí gira a la dreta, mig vorejant la casa. Seguim recte. Creuem la pista de Fontenelles i continuem en la mateixa direcció fins a una altra cruïlla. Girem a l'esquerra. El camí planeja arran de camps i horts, tancats per murs de pedra seca, i sota l'ombra d'algunes figueres i altres arbres fruiters. En arribar a les primeres cases de la Pobla deixem el camí per entrar al carrer de la Ribera, on hi ha un parc. Quan arribem a l'avinguda Pirineus, la prenem per arribar de nou al punt d'inici de la ruta.

Punt de sortida La Pobla de Segur
Accés al punt de sortida Entrant a la Pobla de Segur per la carretera C-13 que ve des de Balaguer passant per Tremp, agafem dins la població la N-260 cap a Gerri de la Sal per Collegats. Trobem l'avinguda Pirineus just després d'un parc vallat a la nostra esquerra.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: El terreny és força sec. Cal evitar les hores de màxima calor a l'estiu.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.230 m
Desnivell positiu: 800 m
Durada: Unes 4 hores
Distància recorreguda: 16 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Pallars Sobirà - Sud. Escala 1:50.000. Editorial Piolet
Època aconsellable: Tot l'any, però tenint en compte de sortir d'hora durant l'estiu
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.