BTT  GR 171: la ruta del Císter amb btt

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 7011
Vegades que s'ha descarregat el track: 2772
El GR 171 uneix els tres monestirs cistercencs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges, en el que s'ha batejat com a ruta del Císter. A diferència d'altres rutes marcades, aquesta té molt tram de pista, per la qual cosa fer-la amb btt és una bona opció: seguirem el recorregut original i només en alguns casos haurem de fer variants adaptades al mitjà de transport. Aquestes variants estan senyalitzades, i eviten trams no ciclables. Això sí, no podrem visitar tots els indrets que ressegueix la ruta a peu, a no ser que estiguem disposats a empènyer la bicicleta. També és cert que hi ha petits trams no ciclables que no estan senyalitzats, però tots es poden evitar si coneixes les variants. La ruta es pot fer entre dos i quatre dies, però aquells que estan més en forma i estan acostumats a les distàncies llargues se la plantegen en un dia, com un bon entrenament de btt, en aquest cas cal tenir en compte les hores de llum de les quals es disposa.
r2454.jpg r2455.jpg r2456.jpg r2457.jpg r2458.jpg r2459.jpg r2460.jpg r2461.jpg r2462.jpg r2463.jpg r2464.jpg r2465.jpg r2466.jpg r2467.jpg r2468.jpg r2469.jpg r2470.jpg r2471.jpg r2472.jpg r2473.jpg

Sortim de Santes Creus, i per un terreny que combina petites pujades i trams rodadors creuem el nucli del Pla de Santa Maria i arribem a Figuerola del Camp. A la sortida del poble és millor no seguir la ruta senyalitzada, ja que té trams no ciclables, i en canvi hem de seguir els indicadors del coll de Coloma. El camí puja força per un terreny no molt còmode. Des d'aquest coll baixem fins a Prenafeta, i paral·lels a l'AP-2 arribem a Montblanc. Abandonem ara el GR per agafar la variant de btt que ens permet arribar amb predomini de la pujada fins l'Espluga de Francolí, i des d'aquí a Poblet, segon monestir de la ruta. L'itinerari ens retorna a l'Espluga, creua la població i, al cap de poc, l'AP2. El tram fins a Vallbona de les Monges és més solitari i rural. Anirem guanyant alçada fins arribar al capdamunt de la serra del Tallat, on hi ha instal·lats uns molins de vent, als quals acabarem arribant per carretera seguint la variant per btt del Cap del Coll. Si volem arribar al Santuari del Tallat, podem deixar l'itinerari senyalitzat a les Costes, i continuar per la pista que ressegueix la carena. Al cap de poc ens desviem per un sender a l'esquerra dins del bosc, actualment barrat amb uns troncs. El sender acaba desembocant a una pista que, si seguim a la dreta, ens portarà fins la carretera que arriba al Santuari del Tallat. Retornem enrere fins al trencall, i baixem la pista avall fins atènyer la principal. La seguim avall cap a Montblanquet, l'únic petit nucli que trobem entre Poblet i Vallbona, i així continuem fins a Valbona, on podem arribar evitant un petit tram més trialer continuant la pista avall. Des de Vallbona tornem a remuntar per anar a buscar la carena que ens portarà fins a Belltall. La ruta oficial, però, ens fa baixar abans fins a Rocallaura, una bona opció per dormir si fem la travessa en més d'un dia. Però si no tenim intenció de dormir-hi és millor continuar recte per la carena, així no perdem una alçada que després hem de recuperar. Un cop a Belltall ens dirigim cap a uns aerogeneradors per tram asfaltat. Just abans de Forès la ruta oficial ens fa baixar per un camí trialer: el podem esquivar continuant recte per la carretera dels molins. Arribem a Forès en baixada, i creuem la població per dins per continuar baixant fins a Roquefort de Queralt. Allà podem fer una bona parada abans d'emprendre el fort tram de pujada que trobarem a partir de Montbrió de la Marca. Pugem uns 400 m de desnivell en 7 kms per un terreny pedregós en fortes rampes i molt exposat al sol. Passem pel Puig de Comaverd bo i seguint la variant oficial per a btt de la ruta. Malauradament la baixada del cim no és molt més còmode, i no és fins força avall que el camí es torna més agraït. Arribem finalment al Pont d'Armentera. Aquí ja el camí és rodador fins a Santes Creus, el nostre punt d'inici i final.

Punt de sortida Santes Creus
Accés al punt de sortida
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cal evitar l'època de més calor. Trams de pujada forta al coll de Maldà. Fonts a gairebé tots els nuclis urbans que creuem. Senyalització vertical una mica deteriorada. El GR es perd una mica a l'hora de creuar les poblacions.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 908 m
Desnivell positiu: 2.700 m
Durada: Entre 1 dia i diversos dies, si ho fem en travessa
Distància recorreguda: 110km
Cartografia i bibliografia: La ruta del Císter. Escala 1:30.000. Editorial Piolet
Època aconsellable: La primavera és l'estació on el paisatge és més verd, i els dies són més llargs. Eviteu l'època de molta calor perquè el terreny és sec i àrid, i molt exposat al sol.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.